Stipendiat Eleonor Koro Svensk Audiologisk Konferens 2023
Audiologisk Konferens hölls i Göteborg 21-22 november och riktade sig till yrkesverksamma inom audiologi samt personer från Svenska Audiologiska Sällskapets intresseorganisationer. Kongressen samlade ca 450 hörselintresserade individer som brinner för att utveckla audiologin i Sverige.
Första dagen höll Morten Sager, docent i vetenskapsteori vid Göteborgs universitet den inledande föreläsningen där han med glimten i ögat pratade om den evidensbaserade vägen som kantas av kassaskåp och igelkottar. Han hade också det mest träffande citatet från Helgesson och Winberg ”Att styra på distans är som att leda ett barnkalas per sms”.
Den var tätt följd av två inspirerande förläsare. Elina Mäki-Torkko som är professor i medicinsk audiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper höll en fängslande föreläsning om cochleaimplantat till vuxna och dess framgångar och utmaningar. Den andra föreläsaren var Erik Berninger som har en examen i teknisk fysik och elektroteknik. Hans föreläsning om hörselfysiologi och funktionella mätningar tog oss tillbaka till grunden och inspirerade att fortsätta forska inom audiologin för att fortsätta förbättra vården och rehabiliteringen för våra patienter.
Stor del av kongressen var uppbyggd av parallella sessioner där många av våra kompetenta kollegor presenterade sin forskning. Sessionerna pågick i tre salar samtidigt och hatten av för moderatorerna som lyckades hålla utsatta tider med bravur, så att man smidigt kunde ta sig mellan salarna och följa önskat föredrag. Man önskar ju alltid att man skulle kunna ta del av flera föredrag än de man hann gå på. Jag uppskattade väldigt mycket session 3 med titeln ”utvärdering” som hade många intressanta presentationer om frågeformulär. Ämnet benledning ligger mig varmt om hjärtat och det var titeln på session 11. Där höll min forskningskollega Elenor Lundgren ett föredrag om ”Långtidsuppföljning av aktiva transkutana benledningsimplantat” där resultat från en multicenterstudie presenterades angående långtidsuppföljning av säkerhet, audiologisk förändring och livskvalitéförändring efter implantation med ett aktivt transkutant benledningsimplantat. Ett annat väldigt spännande föredrag var det av Ann-Charlotte Persson om ”Objektiv hörbarhetsmätning- ny metod för att verifiera vad patienter med benledningshörapparater verkligen kan höra” där man jobbar för att få en objektiv mätmetod för benledningshörsel på samma sätt som det som finns real ear measurement för hörapparater.
I pauserna fanns det gott med tid att ta en kaffe och läsa alla fantastiska posterbidrag eller att konversera med utställare som delade med sig av sina kunskaper om deras produkter och delade ut vinster om man vann en av deras tävlingar. Men det var inte bara vinster som spred glädje utan även konferensmiddagen, där konferenciéerna guidade och underhöll oss genom en trerättersmeny, och som även innehåll spännande samtal med nya och gamla bekantskaper och en och annan sång. Efter middagen kom kvällens höjdpunkt med fantastisk livemusik och otroligt drag på dansgolvet.
Stipendiatens bidrag var att förkovra sig i ny kunskap under kongressen och att inhämta ny kunskap som kommer att gynna mina patienter i kliniken. Jag är första författare på artikeln som presenterades av en kollega under session 11 ”benledning”. Det jag tar med mig hem ifrån dessa givande dagar är att även om det finns utmaningar inom audiologin så med engagerade kollegor i allt från forskning till rehabilitering så finns goda möjligheter att fortsätta känna att man gör ett gott jobb och en skillnad för patienterna – att man genom sådana här mötesplatser kan bidraga till, lyfta fram och utveckla den evidensbaserad vården inom audiologin.